-
Veli Tiryaki
Tarih: 31-07-2024 13:30:00
Güncelleme: 31-07-2024 13:30:00
Tülütabaklar !
Tülütabak, Milli Mücadele dönemi (1919-1922) Balıkesir'de ellerinde yeterli silah olmadığı için koyun ve keçi postu giyip, at kuyruğu takıp, el, kol ve yüzlerini soba isiyle siyaha boyayarak çan ve değneklerle Yunan askerlerini korkutup kaçırmak için ürkütücü bir görünüme bürünen yerel kahramanlara verilmiş bir addır.

Özünde Tülütabaklar, 1900'lerde Balıkesir’in en yaygın mesleklerinden biri olan "debbağ"lardır. Yani deri ustalarıdır. Millî Mücadele yıllarında Balıkesir, diğer işgal edilen yerlerden farklı bir görünüm sergilemiştir. İşgâle 14 ay direnen Balıkesir halkı, kendisi için tarihe mâl olacak farklı direniş yöntemleri geliştirmiştir. Balıkesir halkının bu direnişinde öne çıkan kesim ise, debbağlar olmuştur. Balıkesir'de bulunan debbağlar, silahları olmamasına karşın düşman askerlerine karşı mücadele edebilmek için en iyi bildikleri işe, dericiliğe sığındılar ve çokça kullandıkları keçi postlarını üstlerine, tıpkı hayvan kürkü giyen ilk insanlar gibi geçirdiler. Debbağlar bununla da kalmayıp deri işlerken yakılan ateşten kalan isi de sulandırarak tüm vücutlarına sürdüler ve başlarına da yine keçi postundan yapılma bir başlık takarak kendilerini insandan çok, insan ile hayvan arasında bir görüntüye sahip olan fantastik bir yaratığa benzetmeye çalıştılar.
Tülütabaklar'ın asıl amaçları hedef şaşırtmaktır. Millî Mücadele yıllarında Balıkesir bölgesinde yapılan direniş yanlısı toplantılar Yunan garnizon komutanının dikkatini çekmiştir ve bunları engellemek için gece devriyelerini arttırmıştır. Tülütabaklar da bu toplantıları engellemek için devriyeye çıkan Yunan askerlerinin dikkatini dağıtmak için ve ellerine çan ve değnekler geçirip geceleri şehirde devriye gezen Yunan askerlerinin karşılarına çıkıp geri kaybolarak onları korkutmaya çalışmıştır. Nitekim bu planları da tutmuştu. Geceleri korkunç yaratıklar gördüğünü söyleyen yaratıklar tarafından saldırıya uğrayan, geceleri dışarıda rahatça dolaşamayan askerler, Yunan ordusu için büyük bir sorun hâline gelmeye başlamıştı. Bu kendine has yöntem işe yaramış ve Millî Mücadele'nin devamlılığı sağlanmıştır.
O günden sonra Kuvayi Milliye şehri Balıkesir ve ilçelerinin düşman işgalinden kurtuluş günleri "Tülütabak" gösterisi yapılmaktadır. UNESCO'nun Balıkesir’in somut olmayan kültürel miras listesinde yer alan Tülütabaklar, Balıkesir'e özgü bir gelenek olarak yıllardır sürdürülmektedir.
Derleyen: Sinan Acartürk
Kaynak: (Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü), Prof. Dr. Hikmet Turhan Dağlıoğlu 'Balıkesir’in Tarihi Hikayesi: Tülütabak' Kaynak Dergisi 1936)
Görsel: Nikos Vavdinoudis (pinterest) "temsili"
YAZARIN DİĞER YAZILARI
- 'Deprem fırtınasının' merkezindeki Santorini'de 3600 yıl önce ne yaşandı?
- EGE DENİZİNDEKİ UYUYAN DEV SANTORİNİ
- SDG Devlet İçinde Devlet, Ordu İçinde Ordu İstiyor
- Tarihin tekerrürü: İsrail 3.ncü Kez Yenildi
- Büyük Piramit’in Yasak Odası: Keşfedilmeyi Bekleyen Sırlar
- Stratejik TUSAŞ’ı neden özel güvenlik koruyordu?
- ÇİN İN KURMAYA ÇALIŞTIĞI YENİ KÖLELİK SİSTEMİ İBRETLİK..
- Gerçek Faili Bırakıp, Taşeronla Uğraşmayalım...
- 1071 Malazgirt Zaferi, Türklerin Anadolu’ya ilk değil, son girişidir.
- Bugün Büyük Afetin 25'inci Yılı
- Modern Dünyanın Yakıtı ‘‘PARA’’, Modern Tefecilik
- Korkmalımıyız...